L’OLI D’OLIVA RANCI

L’OLI D’OLIVA RANCI

El sabor de l’oli d’oliva ranci es caracteritza per ser desagradable i amarg. Aquest sabor pot aparèixer quan l’oli d’oliva ha estat exposat a l’aire, la llum, el calor o altres condicions que han provocat la seva oxidació. També pot ser causat per un emmagatzematge inadequat o per una mala manipulació durant el procés de producció.

El sabor de l’oli d’oliva verge ranci sol ser molt diferent del d’un oli fresc. Mentre que un oli fresc té un sabor fruiter, amarg i picant característic, l’oli ranci pot tenir un sabor avinagrat o fins i tot metàl·lic. Aquest sabor ranci també es pot descriure com a lleugerament oxidat i amb un lleuger regust a fongs.

Aquest sabor és un signe clar que l’oli d’oliva ha perdut la seva frescor i qualitat, i que ja no és apte per al consum.

Olfactivament, un oli ranci pot tenir olors desagradables com a fusta humida, ranci, avinagrades o fins i tot de pintura.

I, per acabar, visualment un oli ranci tendeix a adoptar tonalitats marrons o groguenques, és més dens i menys transparent.

Per evitar el sabor ranci de l’oli d’oliva, és important conservar-lo en un lloc fresc, sec i fosc, i envasar-lo en recipients ben tancats per evitar la seva exposició a l’aire. També és important consumir l’oli d’oliva dins dels terminis recomanats per assegurar la seva frescor i sabor.